Waarom paarden?

Paarden zijn dieren die geen oordeel hebben over jou als mens of kind. Ze leven in het hier en nu: ze hebben nu honger of dorst, ze willen nu slapen of nu juist even spelen. Ze hebben geen achterliggende gedachtes of verborgen agenda's en daarom maakt het zo fijn om paarden in te zetten bij de kindercoaching. Kinderen kunnen en mogen hier zichzelf zijn, voor het paard maakt het allemaal niks uit. Als je maar oprecht en duidelijk bent in je communicatie. Want als je iets zegt maar je bedoelt eigenlijk wat anders, dat heeft het paard direct door. En daarbij gaan de paarden en ik je helpen. 

Hoe werkt het?

Bij coachen met paarden, oftewel Equine Assisted Coaching, roepen we bij het coachen van mensen en kinderen de hulp in van paarden. Hierbij wordt dus het paard ingezet zodat de coachee/het kind samen met het paard een activiteit uit kan voeren. Tijdens deze activiteit wordt je aan het denken gezet over jezelf en geeft het paard ook bepaalde feedback. Na de activiteit gaan we aan de slag met jouw ervaringen en de feedback van het paard.

Op deze manier van coachen zal je tot bepaalde inzichten en oplossingen komen. Zoals jij de activiteit namelijk NU uitvoert bij het paard, zo zal je ook in het dagelijks leven handelen. De activiteiten zullen dus verwijzen naar een bepaalde situatie in het echte leven. Dat maakt coachen met paarden een ervaringsgerichte aanpak. De ervaring van jou als coachee/kind staat centraal en hier gaan we mee aan de slag. Op deze manier ga je vanuit je hoofd naar je gevoel en kom je in het hier en nu terecht. Dan ben je vervolgens in staat om de oplossing voor een bepaalde situatie of probleem in jezelf te vinden en dit ook toe te kunnen passen in je dagelijkse leven. De paarden en ik stimuleren dit proces.

Het verschil met andere paardenactiviteiten is dat bij Equine Assisted Coaching de focus ligt op het ontwikkelproces van de mens en niet het trainen van de paarden. Er wordt dus ook niet op het paard gezeten, maar er worden activiteiten naast en met het paard gedaan

Daarnaast ben ik ook gecertificeerd Anders Leren Met Paarden coach. Bij deze methode worden paarden ingezet om de lesstof op een andere manier aan kinderen aan te bieden, zodat ook zij het leren rekenen, klokkijken, tafels of spelling onder de knie krijgen. Dit is heel effectief voor kinderen die op school achterblijvende resultaten hebben en een diagnose hebben als ADD, ADHD, dyslexie, dyscalculie, hoogbegaafdheid of hooggevoeligheid. De lesstof wordt op een andere manier aangeboden - visueel of kinesthetisch in plaats van auditief - waardoor ze het wel begrijpen. Hun zelfvertrouwen vergroot, de kinderen zitten weer beter in hun vel en de schoolresultaten verbeteren uiteindelijk ook! Tijdens deze methode wordt er wel op het paard gezeten. Een cap voor het kind wordt hierbij altijd gebruikt. 

Coachen met paarden bied ik aan in Woerden (regio Kamerik/Zegveld/Montfoort/Nieuwkoop/Mijdrecht) of kan ook op een locatie mét paarden op aanvraag.

De paarden, oftewel mijn medecoaches

Jessie: Jessie is een lieve en knappe Tinker merrie van 8 jaar oud. Ze is geduldig met kinderen, heel gevoelig en leert ontzettend snel. 

Rena: Rena is een hele gevoelige en fijne New Forest pony merrie van 20 jaar oud. Ze weet heel goed wat ze wilt en houdt erg veel van knuffelen en kroelen.

Jessie en Rena staan beide op een mini paddock paradise op de boerderij van mijn vriend. Hier staan ze 24/7 buiten met een schuilstal waardoor ze de hele dag lekker kunnen bewegen en zelf kunnen bepalen wanneer ze willen eten, drinken, slapen en spelen. Het is voor mij erg belangrijk dat de paarden op een zo natuurlijk mogelijke manier kunnen leven, zodat ze goed in hun vel zitten en mij en de kinderen op een goede manier kunnen ondersteunen tijdens de coachsessies.