Paardencoaching bij ADHD

Kinderen met ADHD krijgen vaak een label opgeplakt, worden in een bepaald hokje gezet of worden in een bepaalde richting geduwd. Terwijl deze kinderen ook een eigen identiteit hebben naast hun ADHD. Wie zijn ze? Wat vinden ze belangrijk en fijn? En hoe kunnen ze dit communiceren met de rest van de wereld? Als coach begeleid ik de kinderen graag bij deze zoektocht in samenwerking met de paarden natuurlijk. Paarden stralen veel rust en vertrouwen uit, zijn altijd in het hier en nu en geven directe feedback op het gedrag van het kind. Dit is dus een veilige omgeving voor het kind om los te komen van labeltje en te ontdekken voor het kind wat zijn of haar krachten en talenten zijn!

Hoe gaat paardencoaching in zijn werk bij kinderen met ADHD?
Kinderen met ADHD staan natuurlijk bekend om een aantal kenmerken. Druk in het hoofd, moeite met focussen, onrustig en explosief gedrag. Maar toch zie ik ook veel verschillen bij ieder kind met ADHD. Zo zijn er verschillen tussen jongens en meisjes met ADHD en is het ene kind drukker in zijn gedrag dan het andere kind. Ik ga dus ook altijd open en zonder verwachtingen de coachsessie in, ik observeer het kind en ik heb graag het paard bij me voor direct feedback voor het kind.

Tijdens de coachsessie gaan we aan de slag met activiteiten en ik weet uit ervaring dat kinderen met ADHD vaak moeite hebben met het focussen op en het maken van een opdracht. Dit komt dus ook naar voren tijdens de sessie: het kind haakt af, verliest de focus of richt de aandacht op iets anders. Het resultaat is dat het paard ook afhaakt en de opdracht niet afgemaakt. Het paard zal pas met het kind meelopen als het kind een goede focus heeft. Door hiermee te oefenen met het paard en het meerdere keren te doen, zal het kind ervaren dat de activiteit steeds makkelijker wordt. Het kind krijgt hierdoor handvaten voor zichzelf en leert hoe hij deze focus en concentratie kan behouden.

Paarden kunnen daarnaast ook ontzettend goed worden ingezet bij het faciliteren van een bepaalde gedragsverandering van een kind of volwassene. Een paard reageert namelijk feiloos op het gedrag en de emoties van mensen met ADHD. Het onrustige en drukke gedrag van ADHD ziet het paard als onveilig en daar reageert hij bijvoorbeeld op door naar de andere kant van de bak te lopen. Pas als het paard zich veilig genoeg voelt, zal hij benadering zoeken en kan er een activiteit mee uitgevoerd worden. Het kind kan hiermee oefenen en experimenteren en het paard zal direct feedback geven. Zo kan het kind ervaren hoe hij het drukke gedrag kan herkennen en hoe hij dit vervolgens kan veranderen. En het fijne aan paarden is dat ze hier nooit over oordelen, ze zijn altijd puur en leven in het hier en nu.

Impulsief gedrag? Ineens een bepaalde handeling doen? Overmatig bewegen? Ook dit ziet het paard als onveilig en dan en dat maakt dat hij uit de buurt blijft van dit gedrag. Het is daarom van belang om rustige en gecontroleerde bewegingen te maken zodat het paard weet waar hij aan toe is. Dit kan het kind goed oefenen bij paarden, ze laten precies zien wanneer je te impulsief bent en wanneer je dit impulsieve gedrag onder controle hebt.

Ouders en ADHD
Ook voor ouders kan een paardencoachsessie ontzettend verhelderend en ondersteunend zijn. Een kind met ADHD vraagt soms om aanpassing van jou als ouder en dat is niet altijd even gemakkelijk. Hoe ga je met je kind om in bepaalde situaties? Of hoe ga je misschien met je omgeving om, zoals een leerkracht, opa of oma of misschien je vrienden of vriendinnen? Of misschien heb je als ouder zelf wel ADHD? Met het paard kan je uitzoeken hoe jij jezelf in zulke situaties staande kan houden met respect voor jezelf, je kind en de ander. Hiermee kan je veilig experimenteren omdat het paard in het hier en nu is en altijd eerlijk en open zal reageren op hoe jij bepaalde activiteiten uitvoert. Daarnaast hoef je tijdens zulke sessies minder te praten en mag je meer ervaren waardoor je de oplossing in jezelf vindt.

Mijn rol als coach
Als coach faciliteer ik het proces waarbij kinderen met ADHD ongestoord en in een veilige omgeving kunnen oefenen met hun gedrag en met het vinden van hun talenten en krachten. Door het uitvoeren van verschillende activiteiten leer je bijvoorbeeld welke patronen je in je leven hebt of waar je iedere keer tegen aanloopt. Bij de paarden kan je oefenen en experimenteren hiermee zodat je het een volgende keer anders aan kan pakken. Als coach observeer ik het gedrag van het paard en het kind of de ouder en stel hier vervolgens vragen over. Hierdoor gaat de coachee nog meer over zijn gedrag nadenken en wordt hij of zij zich steeds bewuster hiervan. Ook maak ik hierbij de koppeling naar het dagelijkse leven, of je het daar ook zo ervaart? En hoe kan je dit in het vervolg anders doen? Op deze manier ben je zelf actief bezig met je gedrag en vind je de juiste oplossingen in jezelf. Oplossingsgericht en ervaringsgericht coachen noemen we dat!

Paardencoaching bij kinderen met ADHD bied ik aan in omgeving Woerden, Harmelen, Boskoop, Utrecht, Gouda, Mijdrecht, Nieuwkoop e.o.